Xocolito

                                                                     

The Chocolate bar brengt u Xocolito®, Single origin chocolades.

Xocolito chocolades worden gemaakt door The Chocolate Bar met cacaobonen afkomstig uit een specifiek land of regio. Ik koop deze bonen zo dicht mogelijk bij de plantage in. Meestal is dit een coorperatie van plaatselijke boeren. Elke chocolade geeft daarom een uitzonderlijke smaaksensatie en aromatisch karakter als gevolg van de bodem, het klimaat en de omgeving waar de cacaobonen werden gekweekt. Net als wijn kan de smaak van deze couvertures lichtjes veranderen afhankelijk van de oogst.

Het figuurtje Xocolito is in bedacht en getekend door Marc Willemse in 2005.

De papieren verpakking van Xocolito is recyclebaar in de compostbak. Het papier is biologisch gemaakt met een coating van maismeel, dat lijkt een plastic laagje maar is het niet. Xocolito chocolades zijn op dit moment alleen verkrijgbaar tijdens de workshops.

 

 

 

In basis zijn er drie verschillende soorten cacaobonen:

Criollo. Deze zeldzame bonen zijn niet alleen bekend om hun lichte kleur en complexe smaak bereik, maar ook voor hun schaarste. Criollo cacaobomen zijn minder bestand tegen ziekten en plagen die daarom hun beschikbaarheid tegenwoordig beperkt.
De bonen van de Criollo zijn van een ongeëvenaarde kwaliteit en smaak.Herkomst Java, Madagascar en Venezuela.
De Criollo is de volmaakste diamant van alle cacaoboon soorten. Deze boon heeft de meest delicate, gebalanceerde en zachte smaak maar is heel vatbaar voor ziektes. De boon is goed voor 5-10% van de wereldproductie.

Trinitario. Een kruising tussen Criollo en Forastero, Deze boon is ontstaan op het eiland Trinidad. Trinitario variëteiten zijn de meest overheersende
cacao bonen gebruikt in de chocolade-industrie.Herkomst Trinidad (aldaar al verbouwd rond 17e eeuw) Grenada, Haïti, Jamaica en Venezuela.
De Trinitario komt oorspronkelijk uit Trinidad. Vanwege zijn subtiele, fijne kwaliteit wordt deze soort vaak gebruikt voor het blenden. De wereldproductie van de Trinitario is ongeveer 10-15%.

Forastero. Ontstaan in het Amazonegebied in Zuid-Amerika, is het nu de meest voorkomende variëteit en wordt gekweekt voor de massaproductie van chocolade. De Forastero is het meest resistent tegen ziektes.Herkomst Ivoorkust, Ghana en Sao Thomé.
De Forastero is de meest verspreide cacaoboon ter wereld. De naam Forestero is een verbastering uit het Engels van "forn", buitenland of buiten de grens. Hij heeft grote peulen en is veel meer resistent tegen ziektes. Vanwege de mindere kwaliteit en toch sterke, ferme en volle smaak wordt de boon veel gebruikt voor het blenden (mengen). Goed voor meer dan 80% van de wereld cacao productie en komt hoofdzakelijk uit Afrika.

El Sauco

Ik maak verschillende soorten tabletten van 100 gram.

 

 

......................... 

 

Andere Single Origin Chocolades die ik verkoop:

 


 Chocolademakers uit Amsterdam maken deze chocolades:


Mesjokke chocolade gemaakt door Choxplore uit Nieuwegein.


Chocoladeverkopers is een webwinkel vol bijzondere chocolades.
Vanuit Beek bij Nijmegen verkopen Paul & Emma enkel chocoladerepen waar ze zelf volledig achter staan. Puur, eerlijk & lekker.

Het assortiment bestaat inmiddels uit ruim 250 chocolades. Die worden "bean to bar" gemaakt. Niet in grote fabrieken, zoals alle repen in de supermarkt, maar juist kleinschalig. Door chocolademakers die zelf de cacaoboon tot chocoladereep verwerken.

De smaak staat voorop, in deze chocolades proef je veel verschil afhankelijk van waar de cacao vandaan komt - de origine. Het gaat dan ook om chocolade zonder rare toevoegingen en aroma's.

Directe handel is de makers en de chocoladeverkopers ook erg belangrijk. Geen lange ketens van handelaren maar direct van de boerencoöperatie naar de chocolademaker. Er wordt dan ook veel meer betaald voor de cacao dan bij gewone fairtrade chocolade.

Het gaat daarbij om kleinschalig gemaakte chocolades. Je zult begrijpen dat de prijzen dan ook hoger liggen dan in de supermarkt. Daar betaalt men, zelf bij fairtrade chocolade, nog veel te weinig aan de cacaoboer. En maakt men de chocolade in massa-productie in grote fabrieken. Maar we kunnen garanderen: je krijgt er ook echt iets bijzonders voor terug.

Zelf houden Paul & Emma vooral van pure chocolade. Gewoon cacao, met een beetje suiker. Chocolades waardoor je enkel door de herkomst en hoe het gemaakt is heel veel verschil proeft. Maar ook aan liefhebbers van melkchocolade en witte chocolade is gedacht. En dan is er nog een heel assortiment chocolade met smaakjes. Van whiskey tot hazelnoot, van kokos tot groene thee en van hete peper tot basilicum.