Workshop van cacaovrucht naar chocoladereep
Je eigen chocolade maken,
kies je favoriete cacaobonen,
cacaobonen roosteren,
walsen,
tempereren,
je zelfgemaakte chocolade vormen tot chocolaatjes of bevulde reep.

Workshop "van boon naar reep" Bean to bar

Je eigen chocolade maken? Ja dat kan bij mij!

 

Workshop "van boon naar reep, "bean to bar" voor de thuis-patissier!

We spreken ook wel over “single origin chocolade”. Dat wil zeggen dat die chocolade gemaakt is van cacaobonen uit één land/streek. Hierdoor krijgt de chocolade een eigen karakter, smaak en geur. Er zijn honderden van dit soort chocolades, allemaal anders omdat de omstandigheden in het land van herkomst anders zijn. De zon, warmte, regen, vocht, soort aarde en uiteraard de variatie in cacaostruik. Chocolademakers noemen dat “bean to bar”. Bijna alle chocolatiers in NL kopen hun al gemaakte chocolade in bij de groothandel. Zij maken dus géén chocolade al denken veel mensen van wel. Die “gewone” chocolade is gemaakt van meestal een mix van cacaobonen uit Afrikaanse landen. 

Kies je favoriete cacaobonen en maak daar je eigen chocolade van.

Als eerste in Nederland presenteerd The Chocolate Bar een workshop die er op gericht is om thuis je eigen chocolade te maken.

In deze 3 uren durende workshop ga je zelf chocolade maken vanaf een soort cacaobonen die je zelf in de werkplaats uitkiest. Ik leer je het hele proces. Beetje handig zijn zoals taarten bakken en of uitgebreid koken is een pré.
Je gaat naar huis met je zelfgemaakte chocoladerepen of chocolaatjes die je misschien gevuld hebt met gedroogde banaan, noten, rozijnen, kokos e.d. Verder doe je heel veel kennis op over geur, smaak en herkomst van cacao. 

Lange versie Bean to Bar 3,5+ uren:

De workshop bestaat uit drie delen.

  • Deel 1) Geschiedenis, Routekaart van de Theobroma Cacao, waar op de wereld vind je welke soort cacaobonen en variëteiten.
  • Deel 2) Hoe werken onze zintuigen zoals onze neus en tong, ruiken, proeven en herkennen van verschillende rauwe cacaosoorten, geur en smaakprofielen maken.
  • Deel 3) Praktijk, zelf aan het werk, kies je eigen cacaobonen, roosteren, walsen, tempereren, mengen, repen en chocolaatjes maken. Werken met cacaomassa en deze op smaak te brengen.
  • Verder krijg je tips & tricks voor het werken met je eigen apparatuur want je hebt thuis al meer spullen om je eigen chocolade te maken dan je denkt!

U maakt u eigen chocolade met "basischocolade" U kunt dit op smaak brengen door toevoeging van suiker en/of melk.
Ook maakt u nog chocolade flikken, pindarotsjes en chocolaatjes.
Inclusief: Koffie, thee, frisdrank, 500 gram zelfgemaakte chocolade, verpakking etc.
Data: afhankelijk van de aanvraag van woensdag t/m vrijdag en op zondag. Data die gepland staan voor deze workshop zie je op de website bij "agenda en nieuws."
Te boeken v.a. 1 persoon, maximaal 8 personen. Kosten: € 43,50 p.p.

Korte versie Bean to Bar, 2 uren:

Introductie en uitleg over chocolade algemeen.
Tijdsduur: 2 uren.
Inclusief: Koffie, thee, frisdrank, 250 gram chocolade, verpakking, schortje etc.
U maakt u eigen chocolade met "basischocolade" U kunt dit op smaak brengen door toevoeging van suiker en/of melk. 
De vormen die u maakt kunnen zijn een tablet, chocolade flikken, pindarotsjes of chocolaatjes.
Data: afhankelijk van de aanvraag van woensdag t/m zondag.
Te boeken in overleg, maximaal 30 personen. Kosten: € 33,50 p.p.

Grotere groepen in overleg. Ook voor deze workshop geld dat je je individueel kunt inschrijven. Veel "tips en tricks" zul je ervaren. Het is raadzaam van te voren wat te lezen over cacao. Dat kan hier o.a. wiki/Chocolade en hier

Je eigen cacaobonen en apparatuur kopen bij:
nemisto

https://www.bean-to-bar-shop.com/

Verder is het mogelijk dat je na afloop rauwe cacaobonen koopt en je oriënteert om thuis je chocolade te maken. 

Voor informatie en reservering voor deze "Bean to Bar" workshop bij The Chocolate Bar belt u: 06 2960 0442.