Workshop van cacaovrucht naar chocoladereep
Je eigen chocolade maken,
kies je favoriete cacaobonen,
cacaobonen roosteren,
walsen,
tempereren,
je zelfgemaakte chocolade vormen tot chocolaatjes of bevulde reep.

Workshop "van boon naar reep" - "bean to bar"

Je eigen chocolade maken? Ja dat kan bij mij!

 

Workshop "van boon naar reep" voor de thuis-banketbakker!

Als eerste in Nederland presenteerd The Chocolate Bar een workshop die er op gericht is om thuis je eigen chocolade te maken. Dat kan in 2 of 3 uren.

We spreken ook wel over “single origin chocolade”. Dat wil zeggen dat die chocolade gemaakt is van cacaobonen uit één land/streek. Hierdoor krijgt de chocolade een eigen karakter, smaak en geur. Er zijn honderden van dit soort chocolades, allemaal anders omdat de omstandigheden in het land van herkomst anders zijn. De zon, warmte, regen, vocht, soort aarde en uiteraard de variatie in cacaostruik. Chocolademakers noemen dat “bean to bar” chocolade. Bijna alle chocolatiers of banketbakkers in NL kopen hun al chocolade in bij de groothandel. De chocolade drups die ze in zakken kopen worden omgevormd - getempereerd tot een andere toepassing of vorm. Zij maken dus géén chocolade al denken veel mensen van wel. Die “gewone” chocolade is gemaakt van meestal een mix van cacaobonen uit Afrikaanse landen. Een chocolademaker begint het proces bij de cacaobonen. 

Kies je favoriete cacaobonen en maak daar je eigen chocolade van.

In de 3 uren durende workshop ga je zelf chocolade maken vanaf een soort cacaobonen die je zelf in de werkplaats uitkiest. Ik leer je het hele proces. Beetje handig zijn zoals taarten bakken en of uitgebreid koken is een pré. Je gaat naar huis met je zelfgemaakte chocoladerepen en of chocolaatjes die je misschien gevuld hebt met gedroogde banaan, noten, rozijnen, kokos e.d. Verder doe je heel veel kennis op over ruiken, geur, smaak en herkomst van cacaosoorten van over de hele wereld. 

Lange versie "van boon naar reep" 3,5 uren:

De workshop bestaat uit drie delen.

  • Deel 1) Geschiedenis, Routekaart van de Theobroma Cacao, waar op de wereld vind je welke soort cacaobonen en variëteiten.
  • Deel 2) Hoe werken onze zintuigen zoals onze neus en tong, ruiken, proeven en herkennen van verschillende rauwe cacaosoorten, geur en smaakprofielen maken.
  • Deel 3) Praktijk, zelf aan het werk, kies je eigen cacaobonen, roosteren, walsen, (tempereren niet), mengen, repen en chocolaatjes maken. Werken met cacaomassa en deze op smaak te brengen.
  • Verder krijg je tips & tricks voor het werken met je eigen apparatuur want je hebt thuis al meer spullen om je eigen chocolade te maken dan je denkt!

U maakt u eigen chocolade met "basischocolade" U kunt dit op smaak brengen door toevoeging van suiker en/of melk.
Ook maakt u nog chocolade flikken, pindarotsjes en chocolaatjes.
Inclusief: Koffie, thee, frisdrank, 500 gram zelfgemaakte chocolade, verpakking etc.
Data: afhankelijk van de aanvraag van woensdag t/m vrijdag en op zondag. Data die gepland staan voor deze workshop zie je op de website bij "agenda en nieuws."
Te boeken v.a. 1 persoon, maximaal 8 personen. Kosten: € 43,50 p.p.

Korte versie "van boon naar reep" 2 uren:

Introductie en uitleg over chocolade algemeen.
Tijdsduur: 2 uren.
Inclusief: Koffie, thee, frisdrank, 250 gram chocolade, verpakking, schortje etc.
U maakt u eigen chocolade met "basischocolade". U kunt dit op smaak brengen door toevoeging van suiker en/of melk. 
De vormen die u maakt kunnen zijn: een tablet, chocolade flikken, pindarotsjes of chocolaatjes.
Data: afhankelijk van de aanvraag van woensdag t/m zondag.
Te boeken in overleg, maximaal 30 personen. Kosten: € 33,50 p.p.

Grotere groepen in overleg. Ook voor deze workshop geld dat je je individueel kunt inschrijven. Veel "tips en tricks" zul je ervaren. Het is raadzaam van te voren wat te lezen over cacao. Dat kan hier o.a. wiki/Chocolade en hier

Workshop tempereren.

Indien je nog verder wilt gaan kun je een afspraak maken om op een stiller moment te leren hoe je tempereerd, holfiguren maakt, bonbonmallen vult en hoe je creatief met getempereerde chocolade kunt werken.
Het tempereren van chocolade is een proces waarbij je de harde chocolade smelt en vervolgens in een andere vorm hard laat worden.
Tijdsduur: 3 uren.
Kosten: € 43,50.
Reserveren op persoonlijke afspraak. 
Lees ook HIER over tempereren.

Je eigen cacaobonen en apparatuur kopen bij:
nemisto

https://www.bean-to-bar-shop.com/

Voor informatie en reservering belt u mij op 06 2960 0442.